Home News Forum Articles
  Welcome back Join CF
You are here You are here: Home | Forum | [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most of the discussions, articles and other free features. By joining our Virgin Media community you will have full access to all discussions, be able to view and post threads, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own images/photos, and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please join our community today.


Welcome to Cable Forum
Go Back   Cable Forum > Computers & IT > Networking

[GUIDE] Dir-615 to dd-wrt
Reply
 
Thread Tools
Old 26-03-2010, 17:32   #1
Acathla
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Location: Wilmslow
Age: 40
Services: VM XXL BB, VM XL TV
Posts: 1,354
Acathla has reached the bronze age
Acathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze age
Post [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

I wanted to put together this to compliment a couple of threads that are around about how to go about flashing your Virgin DIR-615 D2 to dd-wrt firmware. There are other guides about the web - if you'd rather use them then fine

I'm not explaining why you would want to do this so if your happy with what you've got, don't go messing. For those that want to read more about dd-wrt read up at http://www.dd-wrt.com.

Quote:
I've done this twice and both times have been fine but you do this at your own risk. I will not take responsibility if you mess it up! Note I have only tested it on the Virgin supplied DIR-615 running the D2 firmware - No idea if it will work on others. Also note this guide may be outdated with new firmware versions but it work for me and I am happy with it.
You will need two files to do this as you will be flashing the router twice:
1. dlink-revb-factory-webflash.bin
2. dir615d2-revb-ddwrt-webflash.bin

Quote:
Do not flash your firmware whilst connected via Wireless. Always connect via a cable!
Quote:
Your IP addressing may be different to mine. Know what yours is before proceeding.
1. Connect to your router via LAN cable
2. Open your router homepage (eg http://192.168.1.1) and log in
3. Select Firmware Upgrade within the Application menu
4. Use the file: dlink-revb-factory-webflash.bin (NOTE: Ensure you use the FACTORY one)
5. Wait about 3 minutes whilst the new firmware is uploaded and the router restarts (NOTE: Do not interrupt this process)
5a. Set your network card to the following IP settings:
IP Address: 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1
6. Open you new firmware homepage (NOTE: this will be http://192.168.1.1)
7. You should have the standard dd-wrt page. Create a username and password and save changes.
8. Select Firmware Upgrade within the Administration menu
9. Select the second file: dir615d2-revb-ddwrt-webflash.bin
10. Again wait until this has finished uploading and your router restarted (NOTE: Do not interrupt this process)
11. Change IP Addressing back to 'Automatic'

You should now have a fully functional dd-wrt on your router. Enjoy!
Remember to run through configuration on how to connect to the Internet and setup your Wireless Connection again.
12. Connect to your shiny new dd-wrt firmware (http://192.168.1.1) and configure to your hearts content!

If you need any help using dd-wrt refer to the dd-wrt homepage or post here and I'll pop on now and then and try to help.
Acathla is offline   Reply With Quote
Advertisement
Old 26-03-2010, 19:03   #2
darren.b
User Disabled Account
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 183
darren.b has disabled reputation
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

Didn't work. After step 5 I can no longer access the router or the internet.

I guess I'm in the market for a new router then. Probably a good thing anyway
darren.b is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 19:09   #3
Acathla
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Location: Wilmslow
Age: 40
Services: VM XXL BB, VM XL TV
Posts: 1,354
Acathla has reached the bronze age
Acathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze age
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

Try setting your computer IP settings manually to 192.168.1.2 then try

IP: 192.168.1.2
Subnet: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1

Can you access it now?
Acathla is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 19:11   #4
Welshchris
Permanently Banned
 
Join Date: Dec 2007
Location: Wales UK
Age: 37
Services: 50mb Cable, L TV and Phone XL.
Posts: 3,480
Welshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful oneWelshchris is the helpful one
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

Just a quick question here
The DD-Wrt firmware does it have same HNAP Vulnerability as the Dlink firmware itself?
Welshchris is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 19:19   #5
Acathla
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Location: Wilmslow
Age: 40
Services: VM XXL BB, VM XL TV
Posts: 1,354
Acathla has reached the bronze age
Acathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze age
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

I think the HNAP Vulnerability is within Dlink's firmware so my personal thoughts would be no, dd-wrt won't be affected but I'm not 100% certain.
Acathla is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 19:39   #6
darren.b
User Disabled Account
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 183
darren.b has disabled reputation
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

Quote:
Originally Posted by Acathla View Post
Try setting your computer IP settings manually to 192.168.1.2 then try

IP: 192.168.1.2
Subnet: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1

Can you access it now?
Yes

The router IP had also changed. I'll flash it with the second file and get back to you.
darren.b is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 19:45   #7
Acathla
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Location: Wilmslow
Age: 40
Services: VM XXL BB, VM XL TV
Posts: 1,354
Acathla has reached the bronze age
Acathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze age
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

ace!

Mods, any way you can give me permission to edit my first post and keep it up-to-date with changes that the good people of Cable Forum find?
Acathla is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 20:09   #8
darren.b
User Disabled Account
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 183
darren.b has disabled reputation
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

After flashing for the second time, I set the IP back to "automatic" and it's back in business. A million thank yous
darren.b is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 21:31   #9
Paul M
Dr Pepper Addict
Cable Forum Team
 
Paul M's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Nottingham
Age: 56
Services: VM Phone : VM Mobile : Sky TV : VM BB (350 Mbps) : Vodafone BB (38 Mbps)
Posts: 22,576
Paul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered stars
Paul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered stars
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

Quote:
Originally Posted by Acathla View Post
ace!

Mods, any way you can give me permission to edit my first post and keep it up-to-date with changes that the good people of Cable Forum find?
Nope, we cannot do that, but you can PM someone with the changes.
__________________

Baby, I was born this way.
Paul M is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 00:09   #10
Acathla
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Location: Wilmslow
Age: 40
Services: VM XXL BB, VM XL TV
Posts: 1,354
Acathla has reached the bronze age
Acathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze age
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

Rather than PM a mod, can the next mod to see this add/replace the following steps to post #1. Thanks.

5a. Set your network card to the following IP settings:
IP Address: 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1

6. Open you new firmware homepage (NOTE: this will be http://192.168.1.1)

11. Change IP Addressing back to 'Automatic'

12. Connect to your shiny new dd-wrt firmware (http://192.168.1.1) and configure to your hearts content!
Acathla is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 09:20   #11
jellyfish
Inactive
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 96
jellyfish is an unknown quantity at this point
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

once you apply the ddwrt firmware, you will not want to go back to the "official" firmware

one of the reasons I did this was to set up a VPN to my home network, so now I can VPN onto my network and access resources at home from any place
jellyfish is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 09:54   #12
Kymmy
Inactive
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 18,444
Kymmy has a pair of shiny starsKymmy has a pair of shiny starsKymmy has a pair of shiny starsKymmy has a pair of shiny starsKymmy has a pair of shiny stars
Kymmy has a pair of shiny starsKymmy has a pair of shiny starsKymmy has a pair of shiny starsKymmy has a pair of shiny stars
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

Quote:
Originally Posted by Acathla View Post
Rather than PM a mod, can the next mod to see this add/replace the following steps to post #1. Thanks.

5a. Set your network card to the following IP settings:
IP Address: 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1

6. Open you new firmware homepage (NOTE: this will be http://192.168.1.1)

11. Change IP Addressing back to 'Automatic'

12. Connect to your shiny new dd-wrt firmware (http://192.168.1.1) and configure to your hearts content!
I'll do that for ya, in future though please do as requested and PM a mod to stop the thread getting cluttered with repeat information
Kymmy is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 10:54   #13
Toto
cf.mega poster
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 3,403
Toto has a bronzed appealToto has a bronzed appeal
Toto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appealToto has a bronzed appeal
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

Can I ask, being an owner of said router, is there any real advantage to this third party firmware change?
Toto is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 23:45   #14
Acathla
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Location: Wilmslow
Age: 40
Services: VM XXL BB, VM XL TV
Posts: 1,354
Acathla has reached the bronze age
Acathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze ageAcathla has reached the bronze age
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

If your happy with what your router does now then no, no real advantage.
If you wish it did more then, yes massive advantage!

Read up on what you can do with dd-wrt and if you want some of it then flash - else stick to what you have.

Personally, my DIR-615 was unusable until I flashed.
Acathla is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2010, 00:34   #15
Paul M
Dr Pepper Addict
Cable Forum Team
 
Paul M's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Nottingham
Age: 56
Services: VM Phone : VM Mobile : Sky TV : VM BB (350 Mbps) : Vodafone BB (38 Mbps)
Posts: 22,576
Paul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered stars
Paul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered starsPaul M is seeing silvered stars
Re: [GUIDE] Dir-615 to dd-wrt

Well I decided to give it a try, and the process worked fine - now running dd-wrt.
__________________

Baby, I was born this way.
Paul M is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 23:28.


Server: xenon.zmnt.net
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.