Home News Forum Articles
  Welcome back Join CF
You are here You are here: Home | Forum | Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most of the discussions, articles and other free features. By joining our Virgin Media community you will have full access to all discussions, be able to view and post threads, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own images/photos, and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please join our community today.


Welcome to Cable Forum
Go Back   Cable Forum > Computers & IT > Internet Discussion

Just because ---- openreach, sky , talk talk etc
Reply
 
Thread Tools
Old 21-03-2022, 16:24   #1
Itshim
Do I care what you think
 
Itshim's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Cardiff South Wales
Age: 71
Services: V6 ,Virgin L. Phone Broadband.sky go Netflix
Posts: 3,567
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Because l am curious nothing more . Understand that internet , other that virgin and like providers. Come to your property via openreach line. At what point does it actually become under the control of the provider . Thinking it goes to local exchange , still openreach or do they all have there own kit? Is it switched out at that point . Thinking gas electric etc
__________________
No point in being pessimistic. You know it won`t work.
Itshim is offline   Reply With Quote
Advertisement
Old 21-03-2022, 16:40   #2
Taf
cf.mega poster
 
Taf's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Kairdiff-by-the-sea
Age: 66
Services: TVXL BBXL Superhub 2ac (wired) 1Tb Tivo
Posts: 9,243
Taf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny star
Taf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny starTaf has a nice shiny star
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

When it's billing time?
Taf is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2022, 16:42   #3
Jaymoss
Just a Geek
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 1,774
Jaymoss has reached the bronze age
Jaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze age
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Most internet providers on the UK use the Openreach network. As far as I am aware only cable companies do not
Jaymoss is online now   Reply With Quote
Old 21-03-2022, 18:30   #4
Itshim
Do I care what you think
 
Itshim's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Cardiff South Wales
Age: 71
Services: V6 ,Virgin L. Phone Broadband.sky go Netflix
Posts: 3,567
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by Jaymoss View Post
Most internet providers on the UK use the Openreach network. As far as I am aware only cable companies do not
That I understand the question was at what point is it the providers equipment not openreach's
__________________
No point in being pessimistic. You know it won`t work.
Itshim is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2022, 20:30   #5
Jaymoss
Just a Geek
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 1,774
Jaymoss has reached the bronze age
Jaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze age
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by Itshim View Post
That I understand the question was at what point is it the providers equipment not openreach's
as far as I am aware never
Jaymoss is online now   Reply With Quote
Old 22-03-2022, 15:54   #6
Itshim
Do I care what you think
 
Itshim's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Cardiff South Wales
Age: 71
Services: V6 ,Virgin L. Phone Broadband.sky go Netflix
Posts: 3,567
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by Jaymoss View Post
as far as I am aware never
Ok so what is the reason people in the same area have problem and others don't if the kit is the same for both
__________________
No point in being pessimistic. You know it won`t work.
Itshim is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2022, 16:08   #7
Jaymoss
Just a Geek
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 1,774
Jaymoss has reached the bronze age
Jaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze age
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Hell of a lot of lines all sorts of things can go wrong . Same thing could be said of a virgin media user.
Jaymoss is online now   Reply With Quote
Old 22-03-2022, 21:01   #8
Pierre
The Dark Satanic Mills
 
Pierre's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: floating in the ether
Posts: 10,654
Pierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny stars
Pierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny stars
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by Jaymoss View Post
as far as I am aware never
That’s incorrect. There are several permutations broadband providers can use when using OpenReach’s Network. Much in the same way MVNOs work.

The best one (most independent one) is where the provider simply uses the cable from the exchange to the property (be that copper/fibre or a mixture of both), with everything else being broadband providers. The equipment in the exchange (DSLAM), the backhaul core network etc.

It is very possible for one provider to provide a better service over the OpenReach network than another. The only thing guaranteed to be the same for all is the cable distance and the limitations around that.

Things like the contention ratio, or if there is a cable damage, issue on the backhaul network, the vendor equipment (ie, who manufactures the DSLAM, some are better than others)

All that said, in regards to speed on OpenReach, you’ll pretty much get the same from anyone when it works. Reliability, customer service etc can vary……..a lot. Especially “reliability”.
__________________
The wheel's still turning but the hamsters dead.
Pierre is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2022, 21:20   #9
Jaymoss
Just a Geek
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 1,774
Jaymoss has reached the bronze age
Jaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze ageJaymoss has reached the bronze age
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by Pierre View Post
That’s incorrect. There are several permutations broadband providers can use when using OpenReach’s Network. Much in the same way MVNOs work.

The best one (most independent one) is where the provider simply uses the cable from the exchange to the property (be that copper/fibre or a mixture of both), with everything else being broadband providers. The equipment in the exchange (DSLAM), the backhaul core network etc.

It is very possible for one provider to provide a better service over the OpenReach network than another. The only thing guaranteed to be the same for all is the cable distance and the limitations around that.

Things like the contention ratio, or if there is a cable damage, issue on the backhaul network, the vendor equipment (ie, who manufactures the DSLAM, some are better than others)

All that said, in regards to speed on OpenReach, you’ll pretty much get the same from anyone when it works. Reliability, customer service etc can vary……..a lot. Especially “reliability”.
Thanks. My knowledge on this subject is limited. I am quite shocked it took so long for someone on a forum of this type with more knowledge than myself to post
Jaymoss is online now   Reply With Quote
Old 22-03-2022, 21:47   #10
pip08456
Sad Doig Fan!
 
pip08456's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Barry South Wales
Age: 66
Services: Now back with VM for BB & phone. 100Mb service.
Posts: 11,062
pip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny star
pip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny star
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

FTTC does not have a DSLM in the exchange, that is ADSL and would be an LLU exchange.
FTTC has an SVLAN in the exchange that routes traffic to the relevant ISP for them to further route it via thair network.

That said a lot of ISP's networks are via Openreach leased firbre optic lines thanks to Colossus.

Attached Images
File Type: png colussus.png (245.0 KB, 62 views)
pip08456 is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2022, 22:50   #11
Pierre
The Dark Satanic Mills
 
Pierre's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: floating in the ether
Posts: 10,654
Pierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny stars
Pierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny starsPierre has a pair of shiny stars
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by pip08456 View Post
FTTC does not have a DSLM in the exchange, that is ADSL and would be an LLU exchange.
FTTC has an SVLAN in the exchange that routes traffic to the relevant ISP for them to further route it via thair network.

That said a lot of ISP's networks are via Openreach leased firbre optic lines thanks to Colossus.

DSLAM, MSAN, MSIL….. whatever. The point I was making is that not all services over OpenReach by other providers are not the same. I wasn’t trying to give a masterclass, but feel free to give one yourself.
__________________
The wheel's still turning but the hamsters dead.
Pierre is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2022, 17:34   #12
Itshim
Do I care what you think
 
Itshim's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Cardiff South Wales
Age: 71
Services: V6 ,Virgin L. Phone Broadband.sky go Netflix
Posts: 3,567
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by Pierre View Post
DSLAM, MSAN, MSIL….. whatever. The point I was making is that not all services over OpenReach by other providers are not the same. I wasn’t trying to give a masterclass, but feel free to give one yourself.
Sory but I still have no idea at what point say talk talk , merge what they provide with everyone else ?
__________________
No point in being pessimistic. You know it won`t work.
Itshim is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2022, 19:16   #13
pip08456
Sad Doig Fan!
 
pip08456's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Barry South Wales
Age: 66
Services: Now back with VM for BB & phone. 100Mb service.
Posts: 11,062
pip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny star
pip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny starpip08456 has a nice shiny star
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by Itshim View Post
Sory but I still have no idea at what point say talk talk , merge what they provide with everyone else ?
At the exchange VSLAN.
pip08456 is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2022, 19:46   #14
Paul
Dr Pepper Addict
Cable Forum Team
 
Paul's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Nottingham
Services: VM Phone : Sky Mobile : Sky TV : VM BB (350 Mbps) : Talk-Talk BB (72 Mbps)
Posts: 25,325
Paul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered stars
Paul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered starsPaul is seeing silvered stars
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by Itshim View Post
Sory but I still have no idea at what point say talk talk , merge what they provide with everyone else ?
That isnt what you asked.

Quote:
Originally Posted by Itshim View Post
That I understand the question was at what point is it the providers equipment not openreach's
Generally, the only equipment belonging to the provider is the router they give you.
__________________

Baby, I was born this way.
Paul is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2022, 19:02   #15
Itshim
Do I care what you think
 
Itshim's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Cardiff South Wales
Age: 71
Services: V6 ,Virgin L. Phone Broadband.sky go Netflix
Posts: 3,567
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Itshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appealItshim has a bronzed appeal
Re: Just because ---- openreach, sky , talk talk etc

Quote:
Originally Posted by Paul View Post
That isnt what you asked.


Generally, the only equipment belonging to the provider is the router they give you.
What I was curious about is this , electricity is provided by whom ever you buy it from but it is not what you get to use. So buy green does not mean you get green. Try to put my first question as simply as I can. Sign with say Vodafone , you pay them but at what point do they and their kit,( on leaving or entering your house ) take control .router excluded. The pole is openreach as is I guess the exchange , does it then get separated and sent on to them ? Or is it just all done by openreach ? And really just down to them to do all the "hard" wiring / sending it around the internet
__________________
No point in being pessimistic. You know it won`t work.
Itshim is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 01:34.


Server: curium.zmnt.uk
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.