Home News Forum Articles
  Welcome back Join CF
You are here You are here: Home | Forum | Virgin Akamai Cache Congestion

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most of the discussions, articles and other free features. By joining our Virgin Media community you will have full access to all discussions, be able to view and post threads, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own images/photos, and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please join our community today.


Welcome to Cable Forum
Go Back   Cable Forum > Virgin Media Services > Virgin Media Internet Service

Virgin Akamai Cache Congestion
Reply
 
Thread Tools
Old 17-06-2021, 15:14   #46
InsaneNutter
cf.member
 
InsaneNutter's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: West Yorkshire, UK
Services: Virgin 200mbit / Superhub 3 Modem / pfSense Firewall
Posts: 96
InsaneNutter is an unknown quantity at this point
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

Quote:
Originally Posted by Synthetic View Post
It's cropped up on reddit, enabling DoH / DoT has sorted it there as well.
Yup, I can confirm the iPlayer now works fine with DoT enabled. No issues streaming anything.
__________________
InsaneNutter is offline   Reply With Quote
Advertisement
Old 17-06-2021, 22:08   #47
cje85
cf.member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 44
cje85 is an unknown quantity at this point
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

Quote:
Originally Posted by heero_yuy View Post
This is what I get using Google's DNS



Pretty slick.

Attachment 29103
My Google DNS result is virtually the same as above, but 1.1.1.1 takes a longer route via Paris:

tracert a1792.w60.akamai.net

Tracing route to a1792.w60.akamai.net [2.22.22.210]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms 1 ms 1 ms RT-AC86U-7358 [192.168.1.1]
2 10 ms 11 ms 11 ms 10.53.39.9
3 15 ms 18 ms 11 ms pres-core-2b-xe-714-0.network.virginmedia.net [80.0.160.153]
4 * * * Request timed out.
5 28 ms 97 ms 108 ms 86.85-254-62.static.virginmediabusiness.co.uk [62.254.85.86]
6 * * * Request timed out.
7 23 ms 32 ms 25 ms be2868.ccr41.lon13.atlas.cogentco.com [154.54.57.153]
8 113 ms 33 ms 29 ms be12497.ccr41.par01.atlas.cogentco.com [154.54.56.130]
9 26 ms 30 ms 28 ms be3183.ccr31.par04.atlas.cogentco.com [154.54.38.66]
10 27 ms 28 ms 25 ms be3169.agr21.par04.atlas.cogentco.com [154.54.37.238]
11 29 ms 30 ms 25 ms akamai.demarc.cogentco.com [149.11.114.234]
12 30 ms 33 ms 36 ms a2-22-22-210.deploy.static.akamaitechnologies.com [2.22.22.210]

I can see the attraction of Cloudflare DNS for those who don't use VM DNS and dislike Google but some of the routing could be better.
cje85 is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2021, 11:34   #48
Robertus
cf.addict
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 151
Robertus is an unknown quantity at this point
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

So I’m still using VMs DNS. If I set my router to my NAS (which is synology/docker/adguard now) my internet dies. Wondering if it was due to running pihole in docker (have since deleted the container) and a port conflict, however the instance is set to use my nas ip.
Robertus is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2021, 08:07   #49
General Maximus
C/O Felix Legion
 
General Maximus's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Lincoln
Services: phone + 500Mbit BB + SkyQ
Posts: 9,984
General Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronze
General Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronze
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

why don't you tell your router to use Google dns? (or cloudfare/whatever your preference is)
__________________
Join the Mockingjay, join the fight
General Maximus is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2021, 09:24   #50
Robertus
cf.addict
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 151
Robertus is an unknown quantity at this point
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

Because as per synthetics evidence, changing dns provider kills quality on things like Nowtv/btsport. I havenít tried google dns but I think synthetic had.
Robertus is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2021, 15:09   #51
Synthetic
cf.geek
 
Join Date: Jul 2010
Location: Newcastle
Posts: 737
Synthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to all
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

Yeah it doesnt matter which you use if you dont have DOH/DoT
Synthetic is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2021, 15:48   #52
Robertus
cf.addict
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 151
Robertus is an unknown quantity at this point
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

Synthetic - have you managed to fully resolve the issue using DoT or DoH for both BT and Now?
Robertus is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2021, 20:31   #53
Synthetic
cf.geek
 
Join Date: Jul 2010
Location: Newcastle
Posts: 737
Synthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to all
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

Quote:
Originally Posted by Robertus View Post
Synthetic - have you managed to fully resolve the issue using DoT or DoH for both BT and Now?
Now is working fine but BT I can only resolve by adding static DNS, I'm not sure if my unbound is sending me to a dodgy cache or what
Synthetic is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2021, 21:17   #54
Robertus
cf.addict
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 151
Robertus is an unknown quantity at this point
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

So when I had adguard running, I set my windows pc to my DNS server - however I still experienced issues with now and bt. Bit frustrating really. I’ll try again when I can get my router/dns server playing nicely.
Robertus is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2021, 09:58   #55
tweetiepooh
Virgin Media Employee
 
tweetiepooh's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Winchester
Services: Staff MyRates BB: VM XXL TV: VM XL Phone : VM XL
Posts: 2,415
tweetiepooh has a bronzed appealtweetiepooh has a bronzed appeal
tweetiepooh has a bronzed appealtweetiepooh has a bronzed appealtweetiepooh has a bronzed appealtweetiepooh has a bronzed appealtweetiepooh has a bronzed appealtweetiepooh has a bronzed appealtweetiepooh has a bronzed appeal
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

I can't see how "pure" DNS would affect routing as all it does is translate name to IP (and back maybe). If different DNS's resolve differently that may affect things.


You could try the tracepath command which works a little bit differently and doesn't need root privileges on UNIX/LINUX. This can show if packets are fragmented and highlight asymmetric routing though the latter isn't always the problem it used to be.
__________________
I work for Virgin Media but reply here in my own right. Any help or advice is made as a best effort basis. No comments construe any obligation on VM or its employees.
tweetiepooh is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2021, 10:14   #56
Robertus
cf.addict
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 151
Robertus is an unknown quantity at this point
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

Quote:
Originally Posted by tweetiepooh View Post
I can't see how "pure" DNS would affect routing as all it does is translate name to IP (and back maybe). If different DNS's resolve differently that may affect things.


You could try the tracepath command which works a little bit differently and doesn't need root privileges on UNIX/LINUX. This can show if packets are fragmented and highlight asymmetric routing though the latter isn't always the problem it used to be.
Whatever the case, using cloudflare kills nowtv/btsport for me.

BT sport ultimate - constant buffering and unwatchable

BT SPORT HD - really bad quality with buffering, just less than ultimate

Nowtv - buffering and really poor quality

As soon as I revert to VM dns itís fine
Robertus is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2021, 13:44   #57
Synthetic
cf.geek
 
Join Date: Jul 2010
Location: Newcastle
Posts: 737
Synthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to all
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

Not the best solution but do an nslookup / dig using the virgin servers, then set a static dns in your pihole for that akamai domain so when you're using CF/google, your pihole will send you to the ones you use when you're using the virgin DNS

Or i guess use virgin's DNS if you're not having any trouble with them
Synthetic is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2021, 17:31   #58
fizzyade
cf.addict
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 107
fizzyade has a spectacular aura about themfizzyade has a spectacular aura about themfizzyade has a spectacular aura about themfizzyade has a spectacular aura about them
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

I've noticed a bit of latency recently, although I've not correlated it to any particular site or route, and I was, unfortunately, dealing with another issue on my MBP that saw seeing my downloads capped to 20Mbit/s, I stumbled across the solution for that by accident though.

I just ran a trace to the akamai server that was mentioned in this thread.



MOD EDIT - too large image removed and replaced with smaller image.
Attached Images
File Type: jpeg BF380A7E-9072-4DCD-88DF-9B949AC9FAE6.jpeg (83.1 KB, 78 views)

Last edited by Hugh; 26-06-2021 at 17:40.
fizzyade is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2021, 11:25   #59
Synthetic
cf.geek
 
Join Date: Jul 2010
Location: Newcastle
Posts: 737
Synthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to allSynthetic is a name known to all
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

So if i use google DNS it sends me to the virgin cache, and everything appear to works as it should now, i wonder if virgin have fixed their mess..

1.1.1.1 still sends me via cogento though
Synthetic is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2021, 12:47   #60
General Maximus
C/O Felix Legion
 
General Maximus's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Lincoln
Services: phone + 500Mbit BB + SkyQ
Posts: 9,984
General Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronze
General Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronzeGeneral Maximus is cast in bronze
Re: Virgin Akamai Cache Congestion

I dont watch any terrestrial tv apart from Wimbledon every year. Yesterday i had the tennis going on my tvs, tablet and phone simultaneously using iplayer and google dns and didnt have any problems.
__________________
Join the Mockingjay, join the fight
General Maximus is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 22:47.


Server: curium.zmnt.uk
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.