Home News Forum Articles
  Welcome back Join CF
You are here You are here: Home | Forum | Channels switched to MPEG4

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most of the discussions, articles and other free features. By joining our Virgin Media community you will have full access to all discussions, be able to view and post threads, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own images/photos, and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please join our community today.


Welcome to Cable Forum
Go Back   Cable Forum > Virgin Media Services > Virgin Media TV Service

Channels switched to MPEG4
Reply
 
Thread Tools
Old 04-07-2019, 15:33   #91
spiderplant
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 7,592
spiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny star
spiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny star
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by Raider999 View Post
Noticing a worse PQ lately, presumably as a result of Mpeg4 compression?
On which channels?
spiderplant is offline   Reply With Quote
Advertisement
Old 04-07-2019, 15:50   #92
cheekyangus
cf.geek
 
cheekyangus's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 598
cheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to all
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by Raider999 View Post
Noticing a worse PQ lately, presumably as a result of Mpeg4 compression?
I recall someone, I don't want to misquote someone or attribute it to the wrong person, saying MPEG4 compression algorithms can't reproduce 720x480 resolution spot-on so they do 704x480 (or similar) since there is no point in going slightly bigger, and it's closest resolution.

If this is true it could explain it. MPEG4 compression apparently works better on reproducing other common higher resolutions so maybe with HD becoming the norm many in the industry think the trade-off is worth it for the remaining SD channels as it simplifies their infrastructure and lowers costs by running as few codecs on networks as possible.
cheekyangus is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2019, 16:47   #93
spiderplant
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 7,592
spiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny star
spiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny star
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by cheekyangus View Post
I recall someone, I don't want to misquote someone or attribute it to the wrong person, saying MPEG4 compression algorithms can't reproduce 720x480 resolution spot-on so they do 704x480 (or similar) since there is no point in going slightly bigger, and it's closest resolution.
That was me, explaining why the picture is slightly cropped on some channels. I doubt you would notice a PQ difference between 720 and 704
spiderplant is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2019, 11:08   #94
Raider999
cf.geek
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 892
Raider999 will become famous soon enoughRaider999 will become famous soon enoughRaider999 will become famous soon enough
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by spiderplant View Post
On which channels?

As I only watch sport it will be on the Sky Sports channels - when I said PQ deterioration I mean the picture breaks up.

This has been noticeable on a number of the Cricket World Cup matches when watching live. (So mainly 504)
Raider999 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2019, 11:24   #95
spiderplant
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 7,592
spiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny star
spiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny star
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by Raider999 View Post
I mean the picture breaks up.
Oh, that's probably a signal fault. You need a technician visit.
spiderplant is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 12:03   #96
tweetiepooh
Virgin Media Employee
 
tweetiepooh's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Winchester
Services: Staff MyRates BB: VM XXL TV: VM XL Phone : VM XL
Posts: 1,792
tweetiepooh has reached the bronze age
tweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze agetweetiepooh has reached the bronze age
Re: Channels switched to MPEG4

Sorry if this has been mentioned elsewhere in thread but is this move why the sides of pictures are cut off? Really annoying on sport where the home team name is now missing on Ozzie rules matches.

I know my TV doesn't like HD and switches to 4:3. It does this most channels now. SD is our choice as we don't have HD TV and recording take far less space.
__________________
I work for Virgin Media but reply here in my own right. Any help or advice is made as a best effort basis. No comments construe any obligation on VM or its employees.
tweetiepooh is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 12:06   #97
BenMcr
Virgin Media Staff
 
Join Date: Nov 2006
Location: Manchester
Services: Virgin Media V6 x2, Full House TV, VIVID 350
Posts: 16,683
BenMcr has a pair of shiny starsBenMcr has a pair of shiny starsBenMcr has a pair of shiny stars
BenMcr has a pair of shiny starsBenMcr has a pair of shiny starsBenMcr has a pair of shiny starsBenMcr has a pair of shiny starsBenMcr has a pair of shiny starsBenMcr has a pair of shiny stars
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by tweetiepooh View Post
Sorry if this has been mentioned elsewhere in thread but is this move why the sides of pictures are cut off? Really annoying on sport where the home team name is now missing on Ozzie rules matches.

I know my TV doesn't like HD and switches to 4:3. It does this most channels now. SD is our choice as we don't have HD TV and recording take far less space.
Literally a couple of posts above:
Quote:
Originally Posted by cheekyangus View Post
I recall someone, I don't want to misquote someone or attribute it to the wrong person, saying MPEG4 compression algorithms can't reproduce 720x480 resolution spot-on so they do 704x480 (or similar) since there is no point in going slightly bigger, and it's closest resolution.
Quote:
Originally Posted by spiderplant View Post
That was me, explaining why the picture is slightly cropped on some channels. I doubt you would notice a PQ difference between 720 and 704
__________________
I work for Virgin Media but all views are my own.
BenMcr is online now   Reply With Quote
Old 09-07-2019, 15:52   #98
Raider999
cf.geek
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 892
Raider999 will become famous soon enoughRaider999 will become famous soon enoughRaider999 will become famous soon enough
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by spiderplant View Post
Oh, that's probably a signal fault. You need a technician visit.
You may be correct.

I have managed to narrow it down a bit - mostly when a roving (presumably hand-held) camera is being used instead of the main cameras
Raider999 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2019, 16:08   #99
spiderplant
cf.mega poster
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 7,592
spiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny star
spiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny starspiderplant has a nice shiny star
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by Raider999 View Post
I have managed to narrow it down a bit - mostly when a roving (presumably hand-held) camera is being used instead of the main cameras
well that would be a problem from source. Possibly there is too much camera movement to encode cleanly. Can you get me a screenshot of the problem?
spiderplant is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2019, 15:47   #100
Raider999
cf.geek
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 892
Raider999 will become famous soon enoughRaider999 will become famous soon enoughRaider999 will become famous soon enough
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by spiderplant View Post
well that would be a problem from source. Possibly there is too much camera movement to encode cleanly. Can you get me a screenshot of the problem?

I will try to next time I see the problem.
Raider999 is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2019, 13:12   #101
Media Boy
GOT NEWS? PM us
 
Media Boy's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Media Boy HQ
Posts: 12,541
Media Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny stars
Media Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny stars
Re: Channels switched to MPEG4

Media Boy HQ has found two unknown channels testing on CO68:

Channel A is broadcasting nothing
http://www.digitalbitrate.com/dtv.ph...&sec=0&lang=en

Channel B is broadcasting RealLives
http://www.digitalbitrate.com/dtv.ph...&sec=0&lang=en

Both appeared on Thursday Night.

http://www.digitalbitrate.com/dtv.ph...ng=en&mux=C068
__________________
Blog - Updated Jul. 18th.
What may launch - Jun. 30th.
MPEG4 News - Jun 30th.
Media Boy is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2019, 14:25   #102
cheekyangus
cf.geek
 
cheekyangus's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 598
cheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to allcheekyangus is a name known to all
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by Media Boy View Post
Media Boy HQ has found two unknown channels testing on CO68:

Channel A is broadcasting nothing
http://www.digitalbitrate.com/dtv.ph...&sec=0&lang=en

Channel B is broadcasting RealLives
http://www.digitalbitrate.com/dtv.ph...&sec=0&lang=en

Both appeared on Thursday Night.

http://www.digitalbitrate.com/dtv.ph...ng=en&mux=C068
Intriguing. I thought I looked on DBR on Friday... obviously I didn't or I need my eyesight checked.

Ta, MB.
cheekyangus is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2019, 16:30   #103
Media Boy
GOT NEWS? PM us
 
Media Boy's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Media Boy HQ
Posts: 12,541
Media Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny stars
Media Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny stars
Re: Channels switched to MPEG4

We found some HD Channels did move to an new steam last night. They move from CO35 to CO67.

Animal Planet HD
More4 HD
ZooMoo HD

We has to re-Add them to our Favourites.

The rest was

Sky Thriller HD
Sky Action HD
Sky Sports Football HD
SONY MAX HD

Plus an Stream has close - Virgin are now running 42 streams in our area.
__________________
Blog - Updated Jul. 18th.
What may launch - Jun. 30th.
MPEG4 News - Jun 30th.

Last edited by Media Boy; 17-07-2019 at 16:37.
Media Boy is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2019, 19:46   #104
Raider999
cf.geek
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 892
Raider999 will become famous soon enoughRaider999 will become famous soon enoughRaider999 will become famous soon enough
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by Media Boy View Post
We found some HD Channels did move to an new steam last night. They move from CO35 to CO67.

Animal Planet HD
More4 HD
ZooMoo HD

We has to re-Add them to our Favourites.

The rest was

Sky Thriller HD
Sky Action HD
Sky Sports Football HD
SONY MAX HD

Plus an Stream has close - Virgin are now running 42 streams in our area.
Probably why I've just had to re-add SS Football HD to my favourites.
Raider999 is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2019, 20:00   #105
Media Boy
GOT NEWS? PM us
 
Media Boy's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Media Boy HQ
Posts: 12,541
Media Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny stars
Media Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny starsMedia Boy has a pair of shiny stars
Re: Channels switched to MPEG4

Quote:
Originally Posted by Media Boy View Post
Media Boy HQ has found two unknown channels testing on CO68:

Channel A is broadcasting nothing
http://www.digitalbitrate.com/dtv.ph...&sec=0&lang=en

Channel B is broadcasting RealLives
http://www.digitalbitrate.com/dtv.ph...&sec=0&lang=en

Both appeared on Thursday Night.

http://www.digitalbitrate.com/dtv.ph...ng=en&mux=C068
"Channel A" has started to broadcast we think it Sky Witness +1

All the other BBC Red Button Channels are now broadcasting a "We'll be back" sign.
__________________
Blog - Updated Jul. 18th.
What may launch - Jun. 30th.
MPEG4 News - Jun 30th.
Media Boy is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 10:37.


Server: xenon.zmnt.net
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.